tag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post2478833001910882091..comments2024-01-24T13:46:08.299+02:00Comments on Προζύμι: Πώς "πιάνουμε" το προζύμιKostas Siozoshttp://www.blogger.com/profile/08689864865176137555noreply@blogger.comBlogger260125tag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-18739036231847626472018-03-25T22:41:08.596+03:002018-03-25T22:41:08.596+03:00Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πλη...Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Είμαι στην τέταρτη μέρα του προζυμιου (πρώτη απόπειρα) απλώς ήθελα να ρωτήσω επειδή χρησιμοποιοώ βιολογικο αλεύρι υπάρχει τρόπος να μην πεταω προζυμι; (οικονομία και οικολογια :) σκοπεύω να κάνω ψωμί κάθε μέραAnastasiahttps://www.blogger.com/profile/09742308360229897038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-9466112595736326812018-03-21T06:26:27.016+02:002018-03-21T06:26:27.016+02:00Το νερό που χρησιμοποιούμε σε τι θερμοκρασία πρέπε...Το νερό που χρησιμοποιούμε σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι; Περιβάλλοντος ή χλιαρό;Σταύρος Κούσταςhttps://www.blogger.com/profile/07060798145578856470noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-73592609507214241472018-01-12T15:22:44.701+02:002018-01-12T15:22:44.701+02:00Ουφ, ώστε αυτό είναι το προζύμι;
Πολύ εύκολο, χωρί...Ουφ, ώστε αυτό είναι το προζύμι;<br />Πολύ εύκολο, χωρίς τίποτα ξωτικό, χωρίς αγιασμούς και το λουρί της μάνας. Να 'σαι καλά Κώστα.<br />Φτιάχνω καρβελάρες με μαγιά στον αρτοποιητή κι έχω τρελάνει κόσμο. Τώρα που "απελευθερώθηκα" θα δοκιμάσω ΚΑΙ το προζύμι (το ακολουθούσε μια ολόκληρη μυθολογία). <br />Φτιάχνω ψωμί με 1/3 αλεύρι "κούλα" και 2/3 "ολικής". Σήμερα έβαλα και τσακιστές ελιές οπότε η μυρωδιά... ξέρεις. Είμαι σε πολυκατοικία! :)Cosa 200https://www.blogger.com/profile/11889465030266104499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-69671368117285607622017-10-15T21:18:44.327+03:002017-10-15T21:18:44.327+03:00Καλησπερα, καταρχην συγχαρητηρια για τις φοβερες π...Καλησπερα, καταρχην συγχαρητηρια για τις φοβερες πληροφοριες αλλα και για την υπομονη σου να απαντας σε ολες αυτες τις ερωτησεις. Εγω σημερα ξεκιναω αλλα ηθελα να ειμαι σιγουρη οτι εχω καταλαβει σωστα ενα κομματι της διαδικασιας. Εφ όσον περασουν οι 5 μερες κατα τις οποιες θα ταιζω μια φορα στο 24ωρο, μετα ταιζω για παραδειγμα το βραδυ και το πρωι που θα εχει το περισσοτερο φουσκομα το προζυμη κραταω μια κουταλια της σουπας και χρησιμοποιω ολο το υπολοιπο για το ψωμακι. Αυτο που κρατησα το ξαναταιζω το βραδυ για το ψωμι της επομενη ημερας. Σωστα;Χριστιναnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-58159753888319181152017-10-06T10:28:30.396+03:002017-10-06T10:28:30.396+03:00 Κώστα καλημέρα. Έχω ακολουθήσει τη διαδικασία όπω... Κώστα καλημέρα. Έχω ακολουθήσει τη διαδικασία όπως τη περιγραφεις. Είμαι στη 5η μερα κι ακόμη τίποτε. Δεν έχει φουσκώσει στο ελάχιστο κι έχει μόνο λίγες φουσκάλες κάθε μέρα. Δε μυρίζει άσχημα άλλα ούτε φρουτενια. Μήπως φταίει που είμαι στην Ολλανδία και το σπίτι έχει 21 βαθμούς; Μήπως να μην κλείνω το καπάκι; χθες έβαλα Evian αντί για νερό βρύσης μήπως φταίει αυτό. Τπτ πάλι... Έχω απογοητευθεί τελείως. Τι να κάνω;mariahttps://www.blogger.com/profile/08316757920004461246noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-54424189308126633242017-09-25T19:34:12.326+03:002017-09-25T19:34:12.326+03:00Το δικό μου πρόβλημα:
Είναι γύρω στην 4η+ μέρα, έχ...Το δικό μου πρόβλημα:<br />Είναι γύρω στην 4η+ μέρα, έχω αρχίσει να κρατάω μόνο μια κουταλιά, αλλά βλέπω ότι, ενώ το τρώει και παράγει μερικές φουσκάλες και μυρωδιές (μυρίζει όλο το σπίτι - ίσως και η γειτονία...), κάνει το ζυμάρι κυριολεκτικά χυλό και δεν φουσκώνει. Του βάζω σκληρό ζυμάρι που μετά βίας κουνώ το κουτάλι μέσα του και μέσα σε 2-3 ώρες το έχει κάνει αραιό χυλό από όπου οι φουσκάλες αναδύονται και απλά εξαφανίζονται χωρίς κανένα φούσκωμα.΄<br />Τι φαταούλες μου έτυχαν πάλι βρε παιδί; Μπήκε κάνας μικροοργανισμός που τρώει τη γλουτένη; What the hack?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-51864131803293359642017-07-22T16:02:50.503+03:002017-07-22T16:02:50.503+03:00Χαίρεται και από μένα!Μέτα από πολύ μπες βγες στο ...Χαίρεται και από μένα!Μέτα από πολύ μπες βγες στο site αυτό σήμερα ήρθε η ώρα να προσπαθήσω να φτιάξω το προζύμι!Ομως, χθες ξεκίνησα μια άλλη συνταγή για προζύμι από ένα βιβλίο που μου έδωσε ένας φίλος μάγειρας ως καταπληκτικό και προβληματίζομαι σε κάποια σημεία. Το πρώτο προζύμι που ξεκίνησα ζητάει μέλι (ενώ εσύ μας αποτρέπεις) και κατά δεύτερον σε όλες τις συνταγές ψωμιού το βιβλίο βάζει προζύμι και φρέσκια μαγιά. Σε κάποια site είδα πως αυτό μειώνει τους χρόνους φουσκώματος. Ισχύει; Αν εγώ βάλω μόνο το προζύμι δηλαδή πόσο θα πρέπει να τους αυξήσω;;; Επίσης, αυτό το προζύμι που μας γράφεις ανήκει στην κατηγορία stiff ή liquid sourdough starter? <br />Επειφή έχω σπουδάσει φυσικός και η επιστημονική τεκμηρίωση όσον αφορά κάποια ζητήματα μου είναι πολύ σημαντική, τα λεγόμενα σου με έχουν κερδίσει! Αλλά σίγουρ έχω πολλά ακόμα να μάθω!Χριστίναhttps://www.blogger.com/profile/03448580645174295568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-28897355829652330112017-06-15T10:11:41.385+03:002017-06-15T10:11:41.385+03:00Κσλημέρα, δεν ξέρω αν είναι κανείς ακόμα εδώ όμως ...Κσλημέρα, δεν ξέρω αν είναι κανείς ακόμα εδώ όμως εγώ τώρα σας ανακάλυψα!!<br />Συγχαρητήρια για το blog σου Κώστα<br />Δύο απορίες:<br />1.<br />Στις οδηγίες για την 2η μέρα δεν αναφέρετε ότι το "ταίζουμε"(Αφήνουμε το βάζο για δύο ημέρες)<br />κι όμως παρακάτω λέγετε ότι :<br />"Για τις πρώτες δύο μέρες χρησιμοποιήθηκε 100% υγρασία, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλευριού."<br />Όπως καταλαβαίνετε δεν το "τάισα" την 2η μέρα και σήμερα είναι η 4η μέρα το αποτέλεσμα που έχω είναι σαν να έχει "κόψει" κάτω χυλός και το μισό βάζο γεμάτο υγρό...<br />Ακολούθησα την οδηγία ταίσματος της 3ης μέρας, παρ' όλα αυτά και περιμένω... αρχίζει και μαζεύτε πάλι λίγο υγρό στην επιφάνεια του βάζου.<br />Μυρωδία καμμία ιδιαίτερη κάτι σαν αλευρόνερο μυρίζει<br />2η <br />Το καπάκι του βάζου απλά το ακουμπάμε, δεν το βιδώνουμε, σωστά?<br /><br />Ευχαριστώ εκ των προτέρων.<br />Υ.Γ.<br />Αισθάνομαι πολύ τυχερή επειδή αυτή είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να κάνω ψωμί με προζύμι και "έπεσα" πάνω σου.<br /><br />Άννα <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-44108322137472549182017-05-18T12:55:32.567+03:002017-05-18T12:55:32.567+03:00Συγχαρητήρια Κώστα και σε υπερευχαριστώ!
Ακολούθησ...Συγχαρητήρια Κώστα και σε υπερευχαριστώ!<br />Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες σου.<br />Δυνατό προζύμι και υπέροχο ψωμί!<br />Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω φωτογραφίες.<br />Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13637914022299918841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-90346196871889122972017-03-30T15:18:09.046+03:002017-03-30T15:18:09.046+03:00Συμπληρώνω οτι ζυμώνω σχεδόν 30 χρόνια με αυτόν το...Συμπληρώνω οτι ζυμώνω σχεδόν 30 χρόνια με αυτόν τον τρόπο,(κρατώντας δηλαδή μια μπάλα απο το ζυμάρι) που γίνεται προζύμι (χωρις μαγιά κλπ),οπως τον έμαθα απο τη γιαγιά μου που τον έμαθε απο τη δικη της,κλπ κλπ..Παλιότερα βάζανε τη μπαλίτσα σε δοχείο στο "φανάρι' (ντουλαπάκι με σίτα)..τωρα απλώς μπαίνει στο ντουλάπι..Σήμερα που ζύμωσα πάλι,κράτησα μια μπάλα,που θα μπορώ να χρησιμοποιήσω σε 5-6 ημέρες.Για το ζύμωμα το επόμενο,εχω άλλη μπάλα που κράτησα πριν 3 ημέρες... :)Ιωάνναnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-48967915667198216052017-03-30T15:04:17.149+03:002017-03-30T15:04:17.149+03:00Καλησπέρα...Πολλή καλή και ενδιαφέρουσα ανάλυση!!!...Καλησπέρα...Πολλή καλή και ενδιαφέρουσα ανάλυση!!!Υπάρχει άλλος ενας τρόπος για προζύμι,ο οποίος λειτουργεί αιώνες. Αυτόν τον τρόπο έμαθα κι εγώ ως "μαθητευόμενη" για πολλά χρόνια. Αφού γίνει το πρώτο ζύμωμα με το προζύμι (που παρασκευάζεται με τον τρόπο που περιγράφετε με μικρές παραλλαγές),στο πρώτο λοιπόν ζύμωμα,κρατάμε μια μικρή μπάλα απο το ζυμάρι και την τοποθετούμε σε ενα γυάλινο σκεύος (εκτός ψυγείου).Αυτή η μπαλίτσα,αναπτύσσει πολύ γρήγορα ολα τα χαρακτηριστικά του προζυμιού.Για όσους όσες ζυμώνουν δυο φορές την εβδομάδα,ξεκινούν κρατώντας δυο μπάλες,και σε κάθε ζύμωμα αντικαθιστούν την ζυμαρένια μπάλα της συγκεκριμένης ημέρας.Ο καλύτερος τρόπος "λειτουργίας", ειναι το βραδινό "ανάπιασμα". Διαλύουμε το προζύμι σε χλιαρό νερό με μια κουταλιά ζάχαρη,προσθέτουμε αλεύρι ωστε να γίνει χυλός και ολη τη νύχτα "δουλεύει,φουσκώνει και προσδίδει στο ψωμί ή στα ζυμώματα,ακόμη καλύτερη γεύση και υφή)..Ιωάνναnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-17014424674835731282017-03-06T12:22:04.546+02:002017-03-06T12:22:04.546+02:00ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΡΕΝΑ.ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑ...ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΡΕΝΑ.ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ,ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ, ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΩΡΩΣΗ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΓΟΡΑΖΩ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 31_33.( ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΙΑΣ ) ΚΥΡΙΩΣ 1) ΚΙΤΡΙΝΟ ΨΙΛΟ 2) ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥ ΚΑΙ 3) ΛΕΥΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (Μ) ΑΥΤΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ : 50% , 28% , 22% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΠΡΟΖΥΜΙ ΒΑΖΩ 300 ΓΡΑΜ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ. ΝΕΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΓΡΑΜ. ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΒΟΗΘΗΣΑ .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17575204552218581251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-85031524037580367822017-03-01T00:15:05.654+02:002017-03-01T00:15:05.654+02:00Καλησπερα Κωστα και πολλα συγχαρητηρια για την εξι...Καλησπερα Κωστα και πολλα συγχαρητηρια για την εξιδικευμενη ενημερωση και τις αναλυτικες πληροφοριες που μας προσφερεις!!! Εχω πωρωθει πολυ εδω και δεκα μερες διαβαζω συνεχως το blog και εχει ανανεωθει τρομερα το ενδιαφερον μου και η ελπιδα μoυ να φτιαξω επιτελους για μια φορα ενα πραγματικα επιτυχημενο ψωμι! Σημερα ολοκληρωσα την φαση του προζυμιου, 7 μερες συνολικα μου πηρε. Αυριο λοιπον θα αποπειραθω να φτιαξω το πρωτο μου ψωμι και εχω τις εξης αποριες: Θα χρησιμοποιησω απλο αλευρι για ολες τις χρησεις και λιγο ολικης αλεσης. Ποιες ειναι οι σωστες αναλογιες λευκου αλευριου, ολικης και προζυμιου που θα πρεοςι να χρησιμοποιησω ωστε να εχω το επιθυμητο αποτελεσμα; Επισης πουθενα στο blog δεν βρηκα μια συνταγη για ψωμι. Σε παρακαλω μπορεις να μου δωσεις μια βασικη απλη με τα αλευρι απλο για ολες τις χρησεις και λιγο ολικης αλεσης; Θα σου ημουν ευγνωμων. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17500744111065599754noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-34820340742633496672016-11-22T16:18:01.464+02:002016-11-22T16:18:01.464+02:00Σχετικά με το (3) και σύμφωνα αποκλειστικά με τη δ...Σχετικά με το (3) και σύμφωνα αποκλειστικά με τη δική μου εμπειρία μπορώ να πω το εξής: Το προζύμι μου το έφτιαξα σύμφωνα με αυτό το άρθρο σε θερμοκρασία δωματίου, λίγο πάνω από 20 βαθμούς, Μάιο μήνα, και πάντως πολύ λιγότερο από 30 βαθμούς κελσίου. Αν τώρα στη Γερμανία έχετε πολύ κρύο και φοβάστε ότι θα αποτύχει η διαδικασία ίσως να βόλευε να τοποθετήσετε το βάζο με το ζυμάρι κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα ώστε η θερμοκρασία του να διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα.Λεωσθένηςhttps://www.blogger.com/profile/05295935167118523497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-42565899154521771492016-11-21T00:43:54.614+02:002016-11-21T00:43:54.614+02:00καλησπερα και συγχαρητήρια για την ανάρτηση !
εδώ...καλησπερα και συγχαρητήρια για την ανάρτηση ! <br />εδώ και λίγες μέρες προσπαθω να φτιαξω προζύμι.. δυστυχώς ανακάλυψα μόλις απόψε αυτή την ανάρτηση. μου φαίνεται πιο λεπτομερειακή σε σχέση με κάποιες άλλες. γενικά μαγειρεύω αλλά ποτέ δεν έχω κάνει ψωμί (ή προζύμι) οπότε πάω βλέποντας και κάνοντας (κάπως ενστικτωδώς , πιο πολύ με το ας δουμε τι θα βγει ) . <br />το δικό μου προζύμι λοιπόν δυστυχώς παρά το ότι κάθε απογευμα το ταιζω δεν εχει φουσκώσει πολύ. βασίστηκα σε μία συνταγή όπου βάζεις χλιαρό νερό και αλεύρι κάθε μέρα (δεν πετάς τίποτα όμως) και το ζυμώνεις. οπότε έχω να κάνω τις εξής χαζές ερωτήσεις : <br />1.σε αυτή την περίπτωση πρέπει το προιόν παράγωγο να είναι υδαρές ή πιο πολύ ζυμάρι ? <br />2. μετά από 4 μέρες σήμερα έχει αρχίσει να μυρίζει κάπως ξινούτσικο. υπάρχει περίπτωση να πάθω κάτι αν δεν πέτυχε? <br />3. πρέπει να διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία? αναφέρεις ότι εσύ το είχες σε θερμοκρασία 30 βαθμούς. δυστυχώς στη γερμανία έχει 30 βαθμούς μόνο το καλοκαίρι και άμα ! υπάρχει περίπτωση να μη μου φούσκωσε ακόμη πολύ γιατί είανι πχ στους 15 βαθμούς? <br />ελπίζω να το δεις και να απαντήσεις γιατί βλέπω ότι είναι παλιό το ποστ. αν παλι οχι δεν πειραζει θα δοκιμάσω οσονούπω με τη δικιά σου συνταγή! chicflamingohttps://www.blogger.com/profile/12744451846370470486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-31510436659069707212016-11-11T18:32:45.922+02:002016-11-11T18:32:45.922+02:00Καλησπέρα Κώστα!!
Απίστευτο το άρθρο σου και κατα...Καλησπέρα Κώστα!!<br /><br />Απίστευτο το άρθρο σου και κατατοπιστικότατο! Μέχρι πρότεινως πίστευα οτι για να έχω προζύμι, θα πρέπει πρώτα να ζυμώσω ενα ψωμί με μαγιά, αλλά να κρατήσω λίγη ζύμη στην άκρη, η οποία με την σειρά της θα γινόταν το προζύμι που θα έβαζα στο επόμενο ψωμί! Φυσικά το αποτέλεσμα ποτέ δεν ήταν το επιθυμητό! Ελπίζω αυτήν την φορά, με το προζύμι που θα φτιάξω να πετύχω το χωριάτικο ψωμί που θέλω! Μία ερώτηση μόνο! Η συνήθης αναλογία ανα 1Kg αλευριού πόσο είναι ;Χρόνηςnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-20869110882349958002016-05-22T19:56:14.995+03:002016-05-22T19:56:14.995+03:00Μπορουμε το γυαλινο δοχειο να το εχουμε κλειστο με...Μπορουμε το γυαλινο δοχειο να το εχουμε κλειστο με το καπακι του; <br />ΜαριοςAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-49605124060099558492016-05-15T01:19:01.428+03:002016-05-15T01:19:01.428+03:00Καλησπέρα. κατ' αρχήν συγχαρητήρια που κάνετε ...Καλησπέρα. κατ' αρχήν συγχαρητήρια που κάνετε το κόπο να μοιραστείτε αυτές τις γνώσεις με τους συνανθρώπους σας. Είμαι παντελώς αρχάρια. Πριν ξεκινήσω διάβασα όλο το άρθρο σας και τις ερωτοαπαντήσεις. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το βάζο να είναι κλειστό με το καπάκι του, με κάτι άλλο ή καθόλου δηλαδή ανοιχτό; Μυρσίνηnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-33214304649598594812016-05-11T15:41:43.324+03:002016-05-11T15:41:43.324+03:00κώστα καλησπέρα. εκληκτική δουλεια !!!! ποοολλά μπ...κώστα καλησπέρα. εκληκτική δουλεια !!!! ποοολλά μπράβο. <br />Μου έχουν δώσει προζύμι σχεδον μισο κιλό κ το εχω βάλει στο ψυγείο.Δεν εχω σκοπό να το χρησιμοποιήσω άμεσα.Πως το συντηρώ? Μια φορα τις 10 μερες το βγάζω όλο και το ταίζω με αλευρι κ νέρο?περιμένω να φουσκώσει κ το ξαναβάζω στο ψυγείο? Η δεν περιμένω να φουσκώσει κ το βάζω απευθειας στο ψυγείο μετα το τάιζμα?<br />Ή <br />Πετάω το μεγαλύτερο μέρος απο το προζύμι που μου εχουν δώσει κ αυτο που μένει το ταίζω κ το βαζω στο ψυγείο αφου έχει φουσκώσει??<br /><br />Το ταιζμα πρεπει να γινεται στο ιδιο βαζο το οποιο θα μπει στο ψυγείο?<br /><br />ευχαριστώ!!!!ΧΡΗΣΤΟΣhttps://www.blogger.com/profile/08125822851592381788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-35461220353938546812016-04-08T20:11:13.797+03:002016-04-08T20:11:13.797+03:00Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!Οιευλογημένοι του Θεού είναι...Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!Οιευλογημένοι του Θεού είναι αυτοί που μοιράζονται τις γνώσεις τους.mariehttps://www.blogger.com/profile/01231519844695219564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-33750486914835715142016-03-12T10:43:05.996+02:002016-03-12T10:43:05.996+02:00Καλημέρα Κώστα εξαιρετικο το θεμα με το προζύμι το...Καλημέρα Κώστα εξαιρετικο το θεμα με το προζύμι το ξεκινησα και ειμαι στην πεμπτη μερα σημερα θα κανω ψωμάκι και θα σου στειλω σχόλιο σ ευχαριστω πολυ για τις πληροφορίεςΜαρια Μ ακρινακηnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-70368863931444433282016-02-20T10:28:04.591+02:002016-02-20T10:28:04.591+02:00Ξεκίνησα να φτιάξω προζύμι καθώς δεν ήθελα να μου ...Ξεκίνησα να φτιάξω προζύμι καθώς δεν ήθελα να μου δώσουν έτοιμο -αν και όλοι επέμεναν- ώστε να μάθω την τεχνική, να καταλάβω τα πως και τα γιατί. Η πρώτη προσπάθεια, με διάφορες συμβουλές απο δεξιά και αριστερά, ήταν μια αξιοπρεπής αποτυχία που θύμιζε σούπα αλευριού. Δεν το "έβαλα κάτω", προσπάθησα ακόμη μια φορά με διαφορετικές και διπλοφιλτραρισμένες συμβουλές που και αυτές όμως, τελικά αποδείχθηκαν ελάχιστα καλύτερες. Η αποτυχία χτυπούσε για δεύτερη φορά. Εκεί, απογοητεύτηκα λίγο καθώς θεώρησα ότι το προζύμι είναι μάλλον "βαριά μαθηματικά", μόνο για ανθρώπους με σοβαρές γνώσεις επί του θέματος. Πάνω λοιπόν που βολεύτηκα στην σιγουριά της μαγιάς του εμπορίου, έπεσα πάνω στο blog σου, είχα αποφασίσει να διαγράψω μονοκοντυλιά όλα όσα είχα ακούσει ή συμβουλευτεί απο παλιές νοικοκυρές και να κάνω έρευνα πλέον μόνος μου. Τότε, αποφάσισα να κάνω μια τρίτη προσπάθεια. Βάζα και ζυγαριές βγήκαν στον πάγκο ετοιμοπόλεμα και άρχισα την διαδικασία. 5η ημέρα σήμερα και το προζύμι είναι έτοιμο. Φουσκωμένο, με χαρακτηριστική μυρωδιά, σωστή υφή, είμαι έτοιμος για να φουρνίσω το πρώτο προζυμένιο αρτοπαρασκεύασμα. Εξαιρετικό το blog σου και τα άρθρα σου, χίλια ευχαριστώ για τις σωτήριες συμβουλές σου.Tanosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-14675454195422000602015-09-25T19:28:54.612+03:002015-09-25T19:28:54.612+03:00Κύριε κώστα καλησπέρα.Κατ'αρχάς,μπράβο σας,πολ...Κύριε κώστα καλησπέρα.Κατ'αρχάς,μπράβο σας,πολύ λεπτομερής η περιγραφή για το προζύμι...Και τώρα φυσικά η ερώτηση:Το ανακατεύουμε 3-4 φορές την ημέρα,την πρώτη ημέρα ή και τις επόμενες που θα το αναπιάνουμε;Εγω έπιασα προζύμι (με την καθοδήγηση αρτοποιού φυσικά) με τον τρόπο που περιγράφετε εσείς,με την διαφορά οτι το άφησα τις πρώτες 5 ημέρες χωρίς να το ανακατέψω καθόλου για να πιάσει μια γκρί κρούστα σαν μούχλα.Αυτά είναι τα ένζυμα που θα θρέψουν το προζύμι μου είπε.το ανάπιασα για άλλες 3 ημέρες με ποσοστο υγρασίας 50% για να το κρατήσω για καιρό στο ψυγείο.Είναι σωστός αυτός ο τρόπος με την "μούχλα";;Σας ευχαριστώ.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-40822752405235588882015-08-18T13:24:08.932+03:002015-08-18T13:24:08.932+03:00Πέρα απο την πλάκα κάνε το εξής: πάρε μια κουταλιά...Πέρα απο την πλάκα κάνε το εξής: πάρε μια κουταλιά και άστην σε ένα άλλο κλειστό βάζο κανα 24ωρο και ξαναμύρισε.Kostas Siozoshttps://www.blogger.com/profile/08689864865176137555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4455109693844293331.post-60856998168527176872015-08-18T13:23:15.110+03:002015-08-18T13:23:15.110+03:00Μπορείς!
Συνέχισε!
:pΜπορείς!<br />Συνέχισε!<br />:pKostas Siozoshttps://www.blogger.com/profile/08689864865176137555noreply@blogger.com